BASESCU DA! BASESCU NU!

sâmbătă, 5 mai, 2007 la 4:54 pm

Era firesc ca PD sa aleaga strategia simpla, cu un Basescu central, mare, haituit de oligarhiile care nu vor sa-l lase sa vorbeasca, sa vada si sa auda. Victimizatul Basescu anunta deja cam ce se va intimpla dupa un rezultat negativ al referendumului. Ochiul descentrat va sfredeli in carne vie in conditiile unor anticipate conduse de victoriosul timonier. Panourile deja rasfirate prin Bucuresti infatiseaza un Traian haituit si fortat, vezi draga Doamne, la pasivitate.

In cei doi ani si jumatate de Cotroceni, Basescu a auzit, a vazut si a spus exact ce a vrut el. A surzit, a orbit si a amutit exact la acele momente in care asa i-au dictat propria constiinta sau interesele clientelei sale. N-o spun cu rautate, de fiecare detinator de putere atirna ciorchine zeci, poate sute de boabe care-si trag seva din insasi exercitarea puterii „gazdei”. Basescu a fost si va ramine un bun manipulator al pulimii, isi va adauga cu precizie puncte carismatice de fiecare data cind va avea ocazia. Iar referendumul este una dintre cele mai mari ocazii de acest gen.

Revenind la campanie, nea Traian a gindit bine cintind din nou la coarda sensibila a romanilor majoritari. Asa cum in 2004 si-a scos lacrimile pe taraba la mimata despartire de Stolo, in noul sezon de biban a ales varianta inlantuitului, a subjugatului, a asupritului. Cum teoria este mai mult decit falsa, campania mi se pare dezamagitoare si fortata. Nota bene, panourile nu poarta logo-ul PD! Basescu este constient de discrepanta dintre capitalul sau imens de imagine si acela mai firav de care se bucura partidul pe care l-a creat. Se va reintregi cu el la anticipate, dupa referendum. Are deja un template, deci refrenul poate fi banuit: „Mi-ati dat o tara, dati-mi si un guvern!”. De remarcat ironia sortii: in 2004, Base era asociat cu „DA”, acum are un mare „NU” in stampila.

In paralel, „cineva” plateste panouri care-l infatiseaza, incredibil, tot pe Base! Eroarea fundamentala sta in strategia perdanta din momentul ZERO de a defila cu imaginea celui pe care ai de gind sa-l invingi. Probabil ca acolo a existat o minte amortita care si-a imaginat ca poza unui Basescu incrincenat, cu gura deschisa si cu fata schimonosita de ura/ambitie/nemultumire/foame si ce dracu’ mai vreti voi, le va servi opozantilor in ilustrarea catre popor a aviditatii lui pentru putere. Sa fim rezonabili, Basescu n-a excelat niciodata printr-o prezenta estetica iar imaginea respectiva este comuna discursurilor sale bestelitor-amuzante la adresa celor care i-au stat pina acum in cale. Includ aici gasca lui Tariceanu sau presa incomoda.

Mai mult, copy-ul incepe halucinant: „S-a schimbat!”. Dimensiunile si chiar prezenta stampilei „DA” nu reusesc sa transmita mesajul percutant negativ pe care si l-ar dori autorii. Constructia este confuza, iar in goana masinii (caci in vreo cinci secunde ar trebui sa vezi, sa citesti si sa pricepi continutul unui panou) e posibil ca majoritatea sa inteleaga ca Basescu are si panouri cu DA (probabil ramase din 2004) si panouri cu NU.

NU stiu cine ii ajuta pe „aliati” in aceasta contra-campanie, DAr stiu ca o face cam prost. Uite ca tot jurnalistii ne scot din cacat :) Catalin Tolontan a aflat mai repede si, ca un jurnalist ce se afla, ne-a spus si noua cine e cu „DA” :)) Ma obsedeaza balansul asta de calambur intre DA-ul de azi si cel din 2004… Iar de la GMP ma asteptam la mai mult.